Vitens gaat een intelligente drinkwaterleiding aanleggen.

De slimme leiding moet eventuele problemen constateren en oplossen, nog voordat de klant hier last van heeft. Vitens heeft met deze leiding naar eigen zeggen een wereldprimeur.

Sensoren die waterkwaliteit meten

Het project heeft de naam Friesland Live! Naast het opsporen en oplossen van problemen, stelt de nieuwe leiding het bedrijf ook in staat om klanten proactief te informeren als er verstoringen zijn en meer inzicht te krijgen in wat er in het leidingnet gebeurt. Om dit te realiseren worden er in het 9.000 km lange leidingnet van de provincie Friesland 200 sensoren aangebracht die realtime de vraag naar en kwaliteit van drinkwater gaan meten.

drinkwaterleiding
drinkwaterleiding

Einde aan traditionele drinkwatervoorziening
Bij een leidingbreuk of andere problemen in het leidingnet, is Vitens nu nog afhankelijk van een klant die het drinkwaterbedrijf belt. Door het leidingnet realtime in kaart te hebben, wil Vitens problemen gaan oplossen nog voordat de klant er last van heeft. Er komt hiermee een einde aan de traditionele manier van bedrijfsvoering. “Voor ons is dit echt een game changer” aldus Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens, “We zetten de beste en meest innovatieve technologie in om tot het drinkwaternet van de toekomst te komen. Hiermee kunnen we in de toekomst zoveel mogelijk proactief problemen gaan oplossen nog voordat iemand problemen in de drinkwatervoorziening ervaart. Uiteindelijk willen we een drinkwaterbedrijf zijn dat haar klanten beter helpt en informeert”.

Ogen en oren in het waternet
Sensoren kunnen live registreren wat er in het leidingnet gebeurt en deze data doorsturen naar de centrale waterverdeling van Vitens. De sensoren functioneren daarmee als een soort oren en ogen in het net: Een haarscheur in een leiding kan daardoor ‘gehoord’ worden door een sensor, nog voor een leidingbreuk ontstaat. Vitens kan dan een monteur op pad sturen nog voordat een klant een probleem met de drinkwaterlevering ondervindt. Vitens ziet nog meer mogelijkheden voor de sensoren op lange termijn zoals het verminderen van energieverbruik door meer inzicht in waterdruk en het live meten van waterkwaliteit.

Intelligente waterleiding start in 2016
Vitens begint in 2016 met het aanleggen van het intelligente drinkwaterleidingnet in Friesland. Daarmee heeft de provincie een wereldprimeur, nog nergens anders ter wereld is op deze schaal realtime inzichtelijk wat er in het leidingnet gebeurt. Met het project is een bedrag van 3 miljoen euro gemoeid. Het project wordt gestimuleerd met een subsidie van de Europese Commissie en de Provincie Fryslan.

Meer weten?
Vitens presenteert Friesland Live! op de internationale watervakbeurs Aquatech, van 3 t/m 6 november in Amsterdam, in hal 02.214. Voor meer algemene informatie kijk op vitens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *