Meer comfort en minder stookkosten, dat zijn enkele van de voordelen van het waterzijdig inregelen van cv-ketels. Waterzijdig inregelen is noodzakelijk voor het goed functioneren van een cv-installatie en voorkomt geluids- en comfortklachten. Bovendien is een besparing op de energiekosten tot wel 20 procent te behalen.

Waterzijdig inregelen

danfoss dynamic valve
waterzijdig inregelen

Maar wat is waterzijdig inregelen (WZI) van de cv dan precies? Het inregelen betekent het optimaliseren van de volumestromen in een cv-installatie naar de radiatoren, en wel zo dat naar elke radiator op de juiste snelheid de juiste hoeveelheid water stroomt die nodig is om de ontwerptemperatuur in de ruimte te realiseren. Per radiator in de woning wordt, aan de hand van de aanvoertemperatuur, de retourtemperatuur en het vermogen van de radiator, bepaald hoeveel water er maximaal gecirculeerd mag worden. Dat kan bijvoorbeeld bereikt worden door de juiste radiatorafsluiter of radiatorkraan te gebruiken, om zo de hoeveel water in de radiator te optimaliseren. Het waterzijdig inregelen van een installatie moet worden uitgevoerd door een installateur of adviseur. Momenteel is ruim 80 procent van de cv-installaties nog niet waterzijdig ingeregeld.

Voordelen van waterzijdig inregelen

Het inregelen van een cv-installatie biedt verschillende voordelen. In de eerste plaats worden de ruimtes effici├źnter opgewarmd, wat dus een flinke kostenbesparing oplevert. Ook zal het proces van verwarmen sneller gaan, wat voor flink wat extra comfort zorgt. Bovendien behoren suizende geluiden in leidingen en radiatoren tot het verleden in een installatie die op de juiste wijze waterzijdig is ingeregeld.

Danfoss Dynamic Valve radiatorafsluiter

Danfoss heeft verschillende producten die helpen bij het inregelen van de cv-installatie. Voor het begrenzen van de juiste hoeveelheid water per radiator kunt u kiezen tussen de RA-DV Dynamic Valve™ radiatorafsluiter met ingebouwde drukverschilregelaar en de RA-N voorinstelbare radiatorafsluiter. Het meest populair is de toepassing van de RA-DV Dynamic Valve™ radiatorafsluiters, omdat deze dankzij de ingebouwde drukverschilregelaar de waterhoeveelheid kan handhaven ondanks drukschommelingen. Het voordeel is dat hiermee zonder berekeningen en uitgebreide kennis van de cv-ketel op een goede manier de installatie waterzijdig kan worden ingeregeld. Ook kunt u kiezen voor de RA-N voorinstelbare radiatorafsluiter. De RA-N is breder inzetbaar, maar vereist meer specifieke kennis over de installatie en in sommige gevallen aanvullende inregelvoorzieningen om het juiste drukverschil in de installatie te handhaven. Voor beide oplossingen bestaan tools waarmee u vooraf eenvoudig de inregelstanden kunt bepalen.

Uitleg over waterzijdig inregelen

In onderstaande video van Danfoss krijgt u duidelijke uitleg over inregelen en de voordelen hiervan.

 

Zie onderstaande link voor meer informatie;

CV inregelen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *